Stamcellen als behandeling voor peesletsels
Een peesletsel is de meest voorkomende orthopedische aandoening bij intensief getrainde sportpaarden. Aangezien peesweefsel vooral bestaat uit extracellulaire matrix en maar weinig cellen bevat, vormt de behandeling van peesblessures een echte uitdaging in de praktijk. Met de huidige behandelingsmogelijkheden wordt peesweefsel gevormd van een minderwaardige kwaliteit, waardoor de kans groot is dat een sportpaard hervalt eens het terug deelneemt aan competitie. Daarom is men op zoek naar alternatieve behandelingen waarbij men beoogt om peesweefsel te bekomen van een gelijkaardige kwaliteit als het oorspronkelijke weefsel. Stamceltherapie op basis van mesenchymale stamcellen (MSC) is een voorbeeld van een mogelijke regeneratieve therapie.
Doordat de fundamentele kennis over het werkingsmechanisme van MSC momenteel nog sterk gelimiteerd is, worden de positieve resultaten uit het labo zelden vertaald naar een succesvolle therapie in de kliniek. Het is aangewezen om in eerste instantie in het labo te focussen op de moleculaire en cellulaire mechanismen waardoor MSC een helend effect tot stand brengen, vooraleer behandelingen uit te voeren op patiƫnten.
Hiervoor hebben we in het labo een peesletselmodel nodig, opdat de experimenten worden uitgevoerd in een gecontroleerde en reproduceerbare omgeving. Momenteel bestaat zo een peesletselmodel dat fysiologisch representatief is, niet. In ons labo zijn we momenteel bezig met de ontwikkeling van een dergelijk model bij het paard om op die manier het helend effect van MSC op een peesletsel op moleculair niveau te bestuderen, alsook de cellulaire interacties tussen MSC en beschadigd peesweefsel (Figuur 1).
Dit onderzoek loopt in samenwerking met de Faculteit Wetenschappen van de Ugent.